We leven in onzekere tijden. Een wereld die in de brand staat, toekomstperspectieven die bepaald niet rooskleurig zijn en een enorme politieke verdeeldheid. Doemscenario’s lijken steeds meer realiteit te worden. Mensen raken geïsoleerd, wantrouwig en onzeker.
Deze aspecten van het leven zijn niet nieuw. Al sinds mensenheugenis is de wereld niet alleen maar een plek waar je zingend en lachend op een eenhoorn over een regenboog huppelt. Het donker, zoals oorlogen, armoede, klimaatproblematiek, ziekte en de dood (en op hele kleine schaal met je blote voet op een stuk lego staan), dat alles hoort bij het leven. Maar zelfs in het donkerste donker is er licht te vinden. Zoals Leonard Cohen zingt: ‘There is a crack in everything, that is how the light gets in.’ Met ENSŌ zoeken we naar dat licht. Niet door het duister te negeren of te vergeten. We bewegen met het publiek door het duister heen op zoek naar licht en luchtigheid. |
Spelen klinkt misschien vrijblijvend of zelfs wat kinderlijk, maar niets is minder waar. Homo Ludens (1938) van Johan Huizinga en We moeten spelen (2019) van Rob Martens (die Huizinga’s theorie doorontwikkelde) lichten het belang van spel toe.
In zijn werk stelt Huizinga dat spel een fundamenteel aspect is van de menselijke cultuur en maatschappij. Huizinga argumenteert dat spel een autonome en creatieve activiteit is die niet alleen voor plezier, maar ook voor socialisatie, ontwikkeling van vaardigheden en het creëren van culturele waarden zorgt. De term "Homo Ludens" is afgeleid van het Latijnse woord voor spelen, en suggereert dat de menselijke soort gedefinieerd wordt door haar vermogen om te spelen. Huizinga stelt dat spel een onmisbaar onderdeel is van de menselijke ervaring en dat het voorkomt in bijna alle culturen en in verschillende tijdsperioden. Spel geeft ons de mogelijkheid om op een ongedwongen manier te ontwikkelen, te verbroederen, grenzen te verkennen en ons te verplaatsen in de ander. |
Een aantal jaar terug heb ik werk gezien van Francis Alÿs, een Belgische kunstenaar die woon- en werkzaam is in Mexico. The Nature of the game, een grote video installatie, was te zien op de Biënnale in Venetië in 2022 in het paviljoen van België. Bij binnenkomst hingen er allerlei kleine schilderijen waarop spelende kinderen te zien waren met op de achtergrond de meest grote verschikkingen die je kunt verzinnen. In de grote expositieruimte waren enorme video’s te zien van kinderen uit allerlei verschillende landen die op hun eigen manier speelden. Het werk straalde enorm veel plezier uit en raakte me diep.
|
Theater hoeft niet beperkt te blijven tot een zwarte doos, maar kan meer toegankelijk worden gemaakt door de drempel van naar het theater gaan weg te nemen. ENSŌ speelt haar performances naast vlakke vloer theaters dan ook in openbare ruimtes als wijkcentra, bibliotheken en kerken. Net als in het werk van Alÿs wil ENSŌ laten zien dat speelsheid ook te ervaren valt op andere plekken dan in het theater, op plekken waar dat wellicht niet vanzelfsprekend is. Zo worden de performances van ENSŌ artistieke interventies in het sociale domein.
|
TelefoonKarlijn
+31 (0)6 290 518 28 |
|
Social media |